Search This Blog

Saturday 13 January 2018

RESEPI KEK MARBLE SIMPLE

Assalamu'alaikum w.b.t

Alhamdulillah harini dapat gembirakan hati anak-anak buah, even buat kek marble je pun dah dorang happy sangat asalkan dapat makan kek je.

Biasalah bila dorang happy, Cik Ma nye pun happy sama..:)

Permintaan kek daripada dorang ni sepatutnya semalam saya buatkan, tapi disebabkan Cik Ma ni tak de kerajinan yang amat semalam terpaksalah tunda buat harini..

Okeh...tak nak panjang sangat intro nye, let's check out apa resepi kek marble simple ni..

Yang pentingnya, saya buat kek ni bahan sebenarnye ada yang tak lengkap tapi saya olah guna ilmu ceduk sana, ceduk sini daripada Mr. Google..Alhamdulillah it turns out walllaaaa...

Dah dibelah dua (tinggi asal dia double saiz ni tau)
Terima kasih kepada kak Azlita Masam manis  atas perkongsian resepinya..Boleh rujuk resepi asal di sini ye https://norazlitaaziz.blogspot.my/2012/12/kek-mentega-marmar-susu

KEK MARBLE SIMPLE

250g marjerin (resepi asal mentega)
200g gula pasir (resepi asal gula kastor)
4 biji telur gred B
50g susu pekat
10g susu pekat + 90g air minum-->dibancuh (resepi asal 100g susu cair)
200g tepung gandum + 1 sudu teh baking powder-->diayak (resepi asal 290g tepung naik sendiri)
1 sudu teh coklat emulco (resepi asal 1 sudu besar)
1 sudu teh serbuk koko (resepi asal tak letak)
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam  (resepi asal tak letak)

Panaskan oven 160c selama lebih kurang 10-15minit.
Sediakan loyang berukuran 8 atau 9 inci
Sapukan marjerin pada dasar loyang dan dialaskan kertas baking yang kemudiannya disapukan marjerin juga.

Putarkan marjerin + gula secara kelajuan perlahan sehingga mula sebati.
Lajukan kepada kelajuan sederhana. 
Masukkan telur sebiji demi sebiji.
Putar sehingga adunan kelihatan bertukar warna kuning kepada kuning pucat.
Masukkan esen vanilla + susu pekat.
Putarkan pada kelajuan perlahan.
Masukkan tepung gandum + baking powder sedikit demi sedikit dan diselang-selikan dengan bancuhan susu tadi. (Mulakan dengan memasukkan tepung dan diakhiri juga dengan tepung)
Putarkan sampai adunan kelihatan ringan.

Ambil 1/4 daripada adunan.
Letakkan dalam mangkuk yang berasingan.
Masukkan coklat emulco + serbuk koko.
Kacau sehingga sebati.

Tuangkan adunan berwarna krim menggunakan senduk sedikit demi sedikit diselang-selikan dengan adunan coklat tadi ke dalam loyang.
Lorekkan corak menggunakan lidi ataupun belakang sudu saja.

Bakar selama 50-60 minit bergantung atas oven masing-masing. 
Turunkan suhu kepada 150C pada minit ke 30.

suka sangat tekstur dia sangat lembut


SELAMAT MENCUBA SEMUA...:)

Terima kasih sudi singgah di sini..

No comments:

Post a Comment